De IJsselstroom

Omgeving

Tegen de dijk middenin de uiterwaarden van de rivier staat de IJsselstroom. Passerende schepen, weidevogels en groen aan alle kanten van het pand zorgen voor rust. Het weidse uitzicht met de groene natuur en de rivier creëert ruimte in het hoofd en stimuleert de creativiteit.

Op een steenworp afstand van de historische stad Zutphen en toch helemaal buiten in de natuur. Een wandeling over de dijk of de paden in de uiterwaarden om even uit te waaien en het hoofd leeg te maken. Ook ideaal om een teamactiviteit te ondernemen. Bezoekers zeggen: “Een plek waar alles moeiteloos samenvloeit, een moment van bezinning creëert.”

In de Tichelbeeksewaarde – de ‘achtertuin’ van de IJsselstroom – spotten Zuphense vogelaars onder andere bosrietzangers, kleine karekieten, tjiftjafs, dodaars, krakeenden en wilde ganzen. Deze uiterwaarden behoren tot het Natura 2000-gebied.

Historie

Panden gebouwd voor een specifiek gebruik die hun bestemming verloren, wachten soms decennia op een nieuwe eigenaar met lef en goede ideeën. In 2013 is huidige eigenaar Silvester van Veldhoven de uitdaging aangegaan samen met Marian van Leeuwen.
Stoomwasserij De IJsselstroom is een karakteriek industrieel pand. Gelegen op een toplocatie in de uiterwaarden van de IJssel nabij Zutphen. De ‘Waschinrichting IJsselstroom’ is in 1911 gebouwd in de stijl van de late Jugendstil. Na een grote brand in 1919 werden drie sheddaken aangebracht en werd de lengte van de schoorsteen verdubbeld. Hierdoor kreeg het gebouw de uitstraling van een klein fabriekje. Vanaf 1955 tot 1970 was het pand in gebruik als visverwerkend bedrijf. Vanaf de jaren ’70 raakte het pand in verval, al is het pand onafgebroken bewoond gebleven. De IJsselstroom verwierf begin 21e eeuw de status van gemeentelijk monument. Monument of niet: het was een bouwval toen het pand in 2013 werd gekocht.

Daarvoor hadden al vele mensen gefantaseerd en gedroomd over het opknappen van De IJsselstroom. Bouwvalligheid en beperkte bestemmingsmogelijkheden hielden het herstel tegen. Instorting dreigde. Er was veel passie en liefde nodig samen met bouwkundig inzicht. Met lef en de nodige ausdauer bliezen de nieuwe eigenaren nieuw leven in het pand. Duurzame restauratie met behoud van originele details volgde. Het resultaat: een eigentijds en monumentaal pand waar iedereen ruimte, lucht en energie ervaart.

Duurzaam

Duurzaamheid en milieubewust denken en doen is verankerd in de bedrijfsvoering van De IJsselstroom. Het monumentale pand is in stijl verbouwd met duurzame materialen. Zodat het pand ook voor de toekomst behouden blijft. De IJsselstroom is hard op weg naar 100% energieneutraal. We werken met lokale leveranciers, scheiden afval en voor de vleermuizen creëerden we nestelruimte in de schoorsteen.

“In Zutphen zijn we heel blij dat De IJsselstroom na jaren eindelijk weer ‘leeft’.”

In de media

De IJsselstroom is fotogeniek en het bekijken waard, vinden ook de media. De Volkskrant, Trouw tot aan De Stentor publiceerden over De IJsselstroom. Inmiddels weten ook mediabedrijven de locatie te vinden voor meerdaagse opnames.

Omroep Gelderland zond een zevendelige serie uit over (de verbouwing van) De IJsselstroom. En ook de Volkskrant schreef over de verbouwing.

BinnensteBuiten kwam met de cameraploeg langs en gaf in inkijkje in De IJsselstroom.

In tv programma – In de beste familie: moeders – besprak Coen Verbraak vanuit De IJsselstroom grote levensthema’s – foto rechts in gesprek met minister Carola Schouten

Regionale en landelijke media nav het optreden van schrijver/politicus Jan Terlouw tijdens waterschapsverkiezingen 

Tv programma Diep – NPO EO filmde 24 uur lang zes keer een bekende Nederlander. Ieder één nacht opgesloten in De IJsselstroom om te werken aan hun levensvraag (april 2020).

Over ons

Silvester van Veldhoven en Jacqueline Amaddeo zijn de drijvende krachten achter De IJsselstroom. Silvester als eigenaar van het pand en – architect zijnde – de man achter de restauratie ervan. Jacqueline staat als bedrijfsleider garant voor een soepele dagelijkse bedrijfsvoering. Dat lukt mede dankzij een flexibel inzetbaar en vooral ook enthousiast team. “We zorgen er met elkaar voor dat bezoekers van De IJsselstroom altijd weer terug willen komen.”